Vés al contingut

Estàs a:

Barcelona se suma a la programació de la distinció de Catalunya com a Regió Mundial de la Gastronomia 2025

Retall del programa Mercats de Forquilla als Mercats de Barcelona. Hi ha diferents tiquets del seu torn amb les dates de cadascun dels actes previstos.
14/05/2025 - 13:38 h - Comerç i mercats

Barcelona se suma a la programació de la distinció de Catalunya com a Regió Mundial de la Gastronomia 2025 per posar en valor la cuina catalana i les propostes que es fan des de la ciutat i, especialment, als mercats municipals.  Durant tot l’any, la ciutat emmarcarà dins d’aquesta programació propostes com el cicle Tasta’M, que té el producte de temporada i la música com a protagonistes, o les fires Mercat de Mercat i Petit Mercat de Mercats, i acollirà iniciatives com degustacions, showcookings, fires i cicles gastronòmics sobre la cuina catalana, vista des de la tradició i la innovació.

Aquest dissabte, al Petit Mercat de Mercats a Provençals, es donarà el tret de sortida el cicle de sis showcookings  que la ciutat organitza sota el nom de Mercats de Forquilla. Barcelona. Cuina Autèntica. Rebost Local en col·laboració amb l’Oficina Conjunta d’Alimentació Sostenible (OCAS). En cadascuna d’aquestes sis sessions, el xef d’un restaurant reconegut amb un Premi Barcelona Restauració o que hagi quedat finalista en aquests guardons ensenyarà a preparar una o diverses receptes per donar veu a la cuina catalana sostenible, tradicional i innovadora.

Aquesta programació comença a la fira Petit Mercat de Mercats i amb una sessió dedicada a la cuina marinera. En aquest cas, el xef protagonista serà Juanba Agreda del restaurant Terraza Martínez, en una sessió que posarà en valor el producte de proximitat i aspectes com la sostenibilitat. Es cuinaran dues receptes amb producte fresc de l’hort i de la llotja: espàrrecs blancs de Gavà amb salpicó de marisc i musclos de roca amb all cremat.

La segona sessió del cicle tindrà lloc el 14 de juny al Mercat de la Guineueta amb els sabors, la fusió i l’equilibri com a pilars centrals i amb els xefs Jaume Marambio i Vicky Maccarone del restaurant Alapar.

La tercera sessió serà el 27 de setembre en el marc de la Festa de l’Alimentació Sostenible Terra i Gust i amb l’equip del restaurant Casa Amàlia. La quarta se celebrarà el 18 d’octubre, dins de la fira Mercat de Mercats, amb Sergi Clapés i Josep Armenteros, que, sota la direcció culinària de Carles Gaig, ofereixen una proposta de cuina catalana tradicional integrada amb tècniques modernes i contemporànies.

La cinquena sessió serà al Gastronomic Forum Barcelona, el 3 de novembre, on el xef milanès Fabio Gambirasi del restaurant Agreste compartirà el seu viatge entre la cuina catalana i la italiana. I la sisena serà el 29 de novembre al Mercat del Bon Pastor sota el títol ‘Mengem-nos el barri’ i amb el cuiner segovià Beltrán Sastre que, juntament amb Erola Vila, responsable de sala, lidera Echegaray.

Posteriorment, totes les receptes es recolliran en un receptari online perquè qualsevol persona les pugui reproduir a casa.

Distinció internacional a la gastronomia catalana

El cicle Mercats de Forquilla que comença aquest dissabte al Mercat de Provençals s’emmarca dins de la programació del reconeixement de Catalunya com a Regió Mundial de la Gastronomia 2025, una distinció atorgada per l’Institut Internacional de Gastronomia, Cultura, Arts i Turisme (IGCAT) que destaca la riquesa del patrimoni agroalimentari i culinari català. Catalunya és, de fet, la primera regió europea a rebre aquesta distinció.

La distinció reconeix Catalunya no només com una destinació gastronòmica de primer nivell, sinó també com un territori innovador, capaç de connectar el seu patrimoni alimentari amb valors com la sostenibilitat, la qualitat i la cohesió social.

El projecte Catalunya Regió Mundial de la Gastronomia 2025 (CRMG25) defineix una sèrie d’eixos estratègics per posicionar la gastronomia catalana com un motor clau de desenvolupament sostenible, innovació, cohesió social i projecció internacional.

Més informació